ProArgi-9+


Historia

W roku 1988 przyznano Nagrodę Nobla w Dziedzinie Medycyny trzem badaczom znaczenia tlenku azotu i źródeł jego pochodzenia w organizmie ludzkim. Byli to: Louis J. Ignarro, Robert F. Furchgott oraz Ferido’a Murado. Ich pionierskie prace badawcze zainspirowały innych badaczy. Należała do nich dr Ann Allen, która swoimi badaniami naukowymi położyła podwaliny pod opracowanie unikalnego, wieloskładnikowego produktu z l-argininą, służąca organizmowi do wytwarzania tlenku azotu. Preparat ten został objęty patentem i sprzedany na wyłączność jednemu z potentatów branży suplementów diety. Od tamtej pory został jeszcze znacznie udoskonalony, a sprzedawany jest pod nazwą ProArgi-9+.

Istotne zasługi w ustaleniu obecnej formuły suplementu ma również dr Joseph Prendergast - autorytet w kwestii praktycznego stosowania l-argininy. Suplementacją tym aminokwasem objął około 6 tysięcy osób spośród swoich pacjentów, w większości chorych na cukrzycę i cierpiących na schorzenia sercowo-naczyniowe. Obserwacje kontynuował przez niemal 20 lat. W tym czasie żadna z osób objętych programem nie trafiła do szpitala z powodu ataku serca lub udaru mózgu!

U każdego człowieka w efekcie starzenia naczynia krwionośne stopniowo tracą elastyczność. Jedną z oznak jest przekraczające normę w mniejszym lub większym stopniu ciśnienie krwi. Z wiekiem nasze arterie, tętnice i żyły stają się sztywne - mniej przepuszczalne, w skutek czego serce musi pracować znacznie mocniej, by przepompować tę samą, potrzebną ilość krwi. Najczęstszą terapią proponowaną w tego typu sytuacji jest przyjmowanie odpowiednich lekarstw. Niestety, leki przeciwko nadciśnieniu krwi najczęściej tylko maskują autentyczne problemy sercowo-naczyniowe, dodatkowo wywołując szereg skutków ubocznych i zmniejszając wydolność organizmu.  

Warto więc szukać i próbować innych metod, np. wspomnianej suplementacji naturalnej l-argininy, której organizm z wiekiem wytwarza i pozyskuje coraz mniej, zwłaszcza po 40. roku życia, a to z kolei przyczynia się do zmniejszenia produkcji tlenku azotu i wpływa m.in. na stopień zesztywnienia naczyń krwionośnych.

Należy tu również wspomnieć, że podawanie l-argininy w dawce 5-10 gramów na dobę zwiększa w istotny sposób całkowity potencjał antyoksydacyjny osocza krwi (TAS). Można więc uznać, że l-arginina jest stosunkowo silnym antyoksydantem i jako taki wpływa korzystnie na stan całego organizmu.

Więcej informacji o samej argininie można przeczytać tutaj.



Skład został patentowany


Główna Rada d/s Żywności & Administracji Leków i Praw Autorskich USA d/s Żywności i Prawa Leku, zatwierdziła wpis pierwowzoru preparatu na listę patentową. W ten sposób pierwotna formuła naszego produktu została ochroniona patentem numer US 6,608,109, a to oznacza to, że receptura nie może zostać skopiowana lub wykorzystana bez zgody właściciela.

Należy zaznaczyć, że wstępny skład preparatu jest wciąż modyfikowany w celu zapewnienia jak najskuteczniejszego działania.


Źródło:  http://www.google.com/patents/US6608109



Składniki


Podstawowym składnikiem produktu jest wspomniana L-arginina, odgrywająca istotną rolę w wielu procesach biochemicznych, w naszych organizmach. Arginina jest m.in. przeobrażana w organizmie w sposób całkowicie naturalny na tlenek azotu, wpływający na elastyczność naczyń krwionośnych, przepływ i ciśnienie krwi.

Cytrulina - jest metabolizowanym aminokwasem, również biorącym udział w cyklu syntezy tlenku azotu. Dzięki cytrulinie każda przyjęta dawka argininy działa istotnie dłużej.

Witamina C - naturalnego pochodzenia - posiada znane, dobroczynne działanie. Między innymi pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego

Witamina B6 - bierze udział w prawidłowej syntezie cysteiny i produkcji czerwonych krwinek, zmniejsza też uczucie zmęczenia i znużenia, poprawia przyswajanie magnezu - pierwiastka istotnego dla serca.

Witamina B12 – wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego i prawidłowy przebieg metabolizmu homocysteiny, odgrywa też pewną rolę w procesie podziału komórki.

Witamina D3 – pomaga w prawidłowej absorpcji wapnia i fosforu a przez to utrzymaniu poprawnego poziomu tych mikroelementów we krwi. Bez niej niemożliwe jest też prawidłowe funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego oraz układu odpornościowego.

Witamina K - pomaga zachować właściwą krzepliwość krwi i zdrowe kości. Kontroluje transport wapnia w organizmie.

Resveratrol, czyli wyciąg z czerwonego wina – zawiera liczne antyoksydanty, antocyjaninę i polifenole.

Wyciąg z owocu granatu – przeciwdziała wolnym rodnikom. Jest naturalnym źródłem witaminy E, selenu, miedzi, potasu, cynku i beta-karotenu.

Kwas foliowy - odpowiedzialny za zachowanie właściwego działania naczyń krwionośnych oraz poprawnego widzenia

Stewia – naturalny składnik zastępujący cukier o niskim indeksie glikemicznym.

Pojemność opakowania: 295 gramów (30 saszetek).


Producent


ProArgi 9 Plus wytwarzane jest dla Synergy Worldwide w słynących z najwyższej jakości zakładach NSP. Produkcja obwarowana jest wieloma normami i rygorami. Każdy ze składników produktu finalnego podlega wyrywkowej ale drobiazgowej kontroli między innymi pod kątem zanieczyszczenia metalami ciężkimi. Firma Nature's Sunshine Products ma 40 lat doświadczenia w produkcji suplementów diety i jest jednym z liderów w swojej branży. Zakłady produkujące suplement posiadają certyfikaty NSF, GMP i ISO, świadczące o najwyższej jakości technologii produkcji.
Produkt jest skuteczny i w 100% bezpieczny. Cieszy się świetną opinią na całym świecie.


L-arginina w produktach Synergy


L-arginina wytwarzana jest na nasze potrzeby w zaawansowanym procesie fermentacji węglowodanów (np. naturalnego, nieczyszczonego ryżu). Technologia produkcji wymaga utrzymania obojętnego pH środowiska fermentacji. Wysoka wydajność procesu możliwa jest dzięki bardzo dobremu natlenieniu. Wyizolowanie argininy z brzeczki pofermentacyjnej wymaga złożonej filtracji z użyciem odpowiednio dobranych sit membranowych oraz wirowania. Inne mikrozanieczyszczenia usuwane są za pomocą żywicy jonowymiennej i węgla aktywnego. Ostateczna postać - kryształy naturalnej l-argininy o farmaceutycznej czystości - uzyskiwana jest przez zatężanie i krystalizację w końcowym etapie procesu produkcji.

Tlenek azotu a ciśnienie krwi


Tlenek azotu ma niezwykle istotny wpływ na ciśnienie krwi i inne kwestie sercowo-naczyniowe. Wielu z nas cierpi na zbyt wysokie ciśnienie. Z wiekiem naczynka włosowate tracą sprężystość, przez co przepływ krwi staje się trudniejszy. Serce musi pracować intensywniej. Podniesie się skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Dostarczenie tlenku azotu do systemu włoskowatego powoduje rozszerzenie naczyń i w efekcie obniżenie ciśnienia krwi i poprawę ukrwienia wszystkich istotnych organów.

Badania naukowe wskazały na korzyści wynikające z właściwego poziomu tlenku azotu:

• prawidłowa regulacja ciśnienia krwi
• lepszy dopływ krwi do wszystkich organów
• poprawa potencji seksualnej
• wspomaganie zachowania prawidłowego poziom cukru we krwi
• zwiększenie energii do życia
• podniesienie odporności organizmu i poprawa wytrzymałości

Idealny dla osób aktywnych


Preparat cieszy się sporą popularnością wśród kulturystów, sportowców i amatorów fitness. Tlenek azotu, którego prekursorem jest l-arginina, istotnie poprawia przepływ krwi i sprzyja przyrostowi beztłuszczowej masy mięśniowej. Innym efektem jest szybsza regeneracja powysiłkowa.

Sprawdzony i bezpieczny

ProArgi-9+ dopuszczony został do obrotu w blisko 30 krajach w tym również w Polsce - posiada odpowiednie świadectwo GiS.

Skład jest bezpieczny dla cukrzyków. Ma niezbędne atesty amerykańskich towarzystw diabetyków.

Certyfikaty i wyróżnienia


Suplement produkowany jest zgodnie z zaleceniami i wymogami GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna, ang. Good Manufacturing Practice). Farmaceutyczne standardy GMP gwarantują wysoką jakość, czystość użytych surowców i komponentów wytwarzanego gotowego produktu. Zapewniają również pełną i  ciągłą kontrolę nad jakością i pochodzeniem surowców. Certyfikat GMP został przyznany Synergy w 2010 roku przez niezależną, uznaną w świecie organizację audytu zewnętrznego NSF.

Począwszy od 2014 roku nasz produkt widnieje w amerykańskim katalogu  leków - Physicians' Desk Reference (PDR). Ta prawdziwa encyklopedia leków i suplementów cieszy się zaufaniem i największą  popularnością wśród pracowników ochrony zdrowia w USA.

Rok 2014 przyniósł również firmie Synergy Nagrodę zaufania Złoty Otis, przyznaną za produkt ProArgi  9 Plus. Wyróżnienie to jest przyznawane firmom przez niezależną kapitułę firmom, do których produktów konsumenci mają największe zaufanie.

Nadzór laboratoryjny w firmie Nature's Sunshine Products zgodny jest z GLP (Good Laboratory Practice) - standardem ustanowionym również w Polsce przez Ministerstwo Zdrowia.

W 2015 roku nasz suplement zdobył tytuł "Najlepszy Nowy Produkt" na targach medycyny naturalnej CAMexpo. Nagroda przyznawana jest corocznie przez zespół specjalistów - lekarzy, farmaceutów, dietetyków etc.


Dlaczego słodzony jest stewią?


Stewia (Stevia rebaudiana) jest rośliną o niezwykle słodkich liściach, pochodzącą z Ameryki Południowej. Od wieków jest tam stosowana w jako naturalny słodzik i środek leczniczy w medycynie ludowej.  

Potwierdzono naukowo, że stewia jest naturalnym, całkowicie bezpiecznym zamiennikiem cukru, korzystnym zwłaszcza przy otyłości, nadciśnieniu i cukrzycy.

Naturalny słodzik ze stewii jest bezkaloryczny, nie sprzyja próchnicy, nie fermentuje, jest nawet 400 razy słodszy od zwykłego cukru, nie podnosi poziomu cukru - może więc być stosowany przez diabetyków, jest bezpieczny - nie powoduje skutków ubocznych. Może być też bez obaw stosowany przez chorych na fenyloketonurię.


Dawkowanie


Wsyp zawartość jednej saszetki ProArgi-9+ do pół szklanki niegazowanej lub przegotowanej wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zmiana koloru w trakcie rozpuszczania jest rzeczą normalną. Jeśli woda jest bardzo zimna (nie zalecamy), na całkowite rozpuszczenie potrzeba ok. 1 minuty. Wskazane jest przyjmowanie na pusty żołądek, ponieważ pewne składniki pożywienia rywalizują w obszarze trawiennym, zmniejszając przyswajanie preparatu.

Standardowo stosujemy:
Jedną saszetkę każdego poranka, 30-40 min przed śniadaniem.

Dla wzmocnienia efektu:
Dodatkowa saszetka 30 min przed snem. Kolację zjedz na 2 godziny przed przyjęciem suplementu..

Dla sportowców:
Dwie saszetki przed snem i jeszcze jedną 30 min przed treningiem.

Dlaczego lepiej przyjmować na pusty żołądek?
Ponieważ pewne składniki naszego jedzenia, np. inne aminokwasy rywalizujące we wchłanianiu w przewodzie pokarmowym po posiłku, mogą bardzo ograniczyć przyswajanie argininy i innych składników. Najlepiej przyjmować 30 minut przed posiłkiem lub około 2 godziny po nim.

Jak osiągnąć pełne korzyści z suplementacji?
Aby w pełni wykorzystać właściwości suplementu, należy go stosować przez co najmniej 6 tygodni. Opuszczenie każdego dnia powoduje pewne wydłużenie okresu potrzebnego do osiągnięcia maksymalnych korzyści. Po tym okresie można (ale nie trzeba) zastosować jedno- dwutygodniową przerwę, po czym powrócić do suplementacji.

Zalecany sposób dawkowania dla osiągnięcia maksimum korzyści:
Jedna saszetka 40 min przed śniadaniem oraz jedna saszetka na 30 min przed snem.


Warto też poczytać:
Arginina - informacje;  Blog informacyjny; strona innego dystrybutora ProArgi 9 Plus .

Jeśli interesuje Państwa cena produktu i możliwość zakupu, prosimy zapoznać się z zakładką Zamówienia.




Etykiety: arginina, synergy, cena, sklep, l-arginina, dystrybutor