Mistify

Mistify jest prawdziwą skarbnicą unikalnych składników, będących bogatym źródłem wyjątkowych substancji odżywczych, witamin i mikroelementów. Napój stwarza każdej komórce naszego organizmu lepsze warunki istnienia, metabolizmu i regeneracji. W naturalny sposób ułatwia kontakt międzykomórkowy i usprawnia działanie wewnętrznego biochemicznego systemu informacyjnego naszych organizmów.

Nadzwyczajne właściwości zawdzięczane są w znacznie mierze jednemu z najistotniejszych składników - brazylijskiemu owocowi - jagodzi Açaí. Naukowcy dowiedli, że Açaí w połączeniu z ekstraktami z innych jagód i wyciągiem z zielonej herbaty może zmniejszyć szkody wywołane przez wolne rodniki nawet o 40%. Wolne rodniki pustoszą organizmy, uszkadzając komórki, co prowadzi do przedwczesnego starzenia i wielu groźnych chorób cywilizacyjnych. Rola naturalnych reduktorów wolnych rodników jest nie do przecenienia zwłaszcza w czasach rosnącego zanieczyszczenia środowiska i krytycznych wartości słonecznego promieniowania ultrafioletowego.

Suplement zawiera też witaminy z grupy B, wpływające na prawidłowe wytwarzanie hemoglobiny oraz przyswajanie magnezu i przez to przyspieszające wyjście ze stanu zmęczenia i znużenia.

Owoce Açai są liofilizowane, więc koncentrat zachowuje wszystkie prozdrowotne właściwości jagód! Działanie Açai wzmacniają niezwykle bogate w antyoksydanty wyciągi z rzadkich odmian winogron oraz innych jagód i owoców.


Składniki


Jagoda Açai (Euterpe oleracea) zawiera silne antyutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, zmniejszając stres oksydacyjny. Zawiera również szereg niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, antocyjanów i steroli roślinnych. Zawartość liofilizowanego suszu z owoców Açai w 30 ml suplementu to aż 1,6 grama!

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) zawiera mieszaninę flawonoidów i antocyjanin bogatych w antyutleniacze. Dzięki temu może zapobiegać powstawaniu wolnych rodników. 100 gramów borówki czarnej ma wartość ORAC ok. 13000!

Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), to również prawdziwy zbiór przeciwutleniaczy. Owoce borówki są bogatym źródłem mikro- i makroelementów, w szczególności wapnia, fosforu i potasu.

Lycium Fruit (Lycium barbarum - Goji Berry), jest owocem docenionym w medycynie chińskiej już od tysięcy lat. Niektórzy twierdzą, że to antyoksydant idealny. Ma w sobie aż 18 rodzajów aminokwasów, w tym osiem egzogennych - m.in. izoleucynę oraz tryptofan. Jagoda Goji zawiera też 21 minerałów, przede wszystkim: żelazo, miedź, cynk, wapń, fosfor, selen. Jest również źródłem beta-karotenu oraz witamin z grupy B i E.

Malina właściwa (Rubus idaeus) ma w sobie liczne białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Jest też źródłem antocyjanin i kwas elagowego. Pomaga przywrócić zdrowie komórkom. ORAC dla 100 g maliny właściwej to około 6000.

Czerwone Winogrono Concorde – ogromna ilość przeciwutleniaczy i wysoką zawartość flawonoidów, witaminy C, antocyjanin, potasu i polifenoli.

Żurawina (Vaccinum oxycoccos) zapobiega  infekcjom układu moczowego, wpływa  na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i formowanie płytek miażdżycowych. Z badań wynika też, że żurawina działa profilaktycznie przeciwjaskrowo.

Zielona Herbata (Camellia sinensis) to kolejne źródło antyoksydantów o powszechnie znanym, dobroczynnym działaniu. Mistify zawiera wyciąg z zielonej herbaty BEZ KOFEINY.

Owoc granatu (Punica granatum L.) dostarcza istotnych ilości witaminy C, niacyny, błonnika, potasu, Zawiera też liczne kwasy organiczne. Sok z granatów odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, wpływa korzystnie na ciśnienie krwi oraz łagodzi stany zapalne.   Zawiera prawie trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty lub czerwonego wina.

Witamina B6 – z badań wynika, że pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny oraz prawidłowej produkcji hemoglobiny, poprawia przyswajalność magnezu oraz zmniejsza też uczucie zmęczenia i znużenia.

Zawartość netto butelki: 730 ml.
Dawkowanie: dwa razy dziennie po 30 ml.


Producent


Suplement wytwarzany jest dla Synergy w słynących z wysokiej jakości produkcji zakładach NSP. Technologia produkcji obwarowana jest wieloma normami i atestami. Każdy ze składników podlega wyrywkowej ale dokładnej kontroli jakości między innymi na obecność zanieczyszczeń metalami ciężkimi. Nature's Sunshine Products (NSP) ma przeszło 40 lat doświadczenia w produkcji suplementów diety i jest liderem w branży produkcji prozdrowotnej. Zakłady mają prestiżowy certyfikat NSF GMP.



Co oznacza ORAC?


ORAC = Zdolność Absorpcji Rodników Tlenowych jest miarą wartości antyoksydacyjnych substancji.
Liczby ORAC dla większości owoców i warzyw zostały ustalone przez laboratoria isą powszechnie dostępne w literaturze naukowej. Badania i doświadczenia w The Hean Mayer USDA Human Nurtition Research Center on Aging na Uniwersytecie Tufts z Bostonu dowodzą, że spożywanie owoców i warzyw o wysokim ORAC może spowalniać procesy wiążące się ze starzeniem się organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem mózgu.

Żywność z wysoką wartością ORAC chroni przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, potrafi nawet zapobiegać utracie pamięci długoterminowej i zdolności uczenia się w średnim wieku. Chroni też układ krwionośny. Spożywanie dużej ilości pokarmów o wysokim ORAC podnosi pojemność/zdolność antyoksydacyjną krwi, tkanek i osocza nawet o 10-25%. Eksperci sugerują zwiększenie dziennego spożycia do 3000 - 5000 jednostek, w rzeczywistości bowiem konsumujemy średnio mniej niż 1000 punktów wartości ORAC. Normy żywieniowe zalecają nam spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennie po ok. 200 gramów, co w sumie daje tylko ORAC = 1700. 

UWAGA!
100 g soku MISTIFY = 20 000 ORAC
1 dzienna porcja 60 ml = 10 000 ORAC


Co gorsza, nasze społeczeństwo nie zjada nawet jednej - dwóch porcji owoców i warzyw dziennie, nie mówiąc już o pięciu. Dlaczego tak jest? Robienie tego typu zakupów i przygotowanie do spożycia wszystkich owoców i warzyw, których potrzebujemy, zajmuje wiele czasu. Nie próbujemy więc nawet zadbać o zdrowie serca poprzez ich jedzenie. A przecież kondycję kondycję Twojego systemu sercowo-naczyniowego i ogólne dobre samopoczucie można znacznie poprawić, jeśli zaczniesz myśleć w wartościach ORAC.


Açai a ładna sylwetka


Po jagody, a zwłaszcza Acai warto sięgnąć również w trakcie odchudzania - owoce te są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, mikroelementów i witamin. W czasie stosowania diety odchudzającej łatwo doprowadzić do rozmaitych niedoborów, dlatego konieczne jest uzupełnianie brakujących składników odżywczych. Doskonałym sposobem jest suplementacja. Dzięki niej ewentualne błędy żywieniowe w czasie odchudzania będą z pewnością znacznie mniej dotkliwe w skutkach.

Osoby podlegające diecie cukrzycowej mogą bez obaw pić napoje z rozmaitych jagód, gdyż mają one niski indeks glikemiczny i są wyjątkowo niskokaloryczne.


Jagoda rosnąca na palmach


Euterpa warzywna, warzywnia warzywna (Euterpe oleracea) jest gatunkiem z rodziny arekowatych (palm). Spotykamy ją w najczęściej w lasach tropikalnych Ameryki Południowej, jednak dziś spotykana jest w całej strefie międzyzwrotnikowej.

„Jagodowa palma” dorasta do 15 m wysokości, różni się więc znacznie od naszych wyobrażeń na temat krzaczków jagodowych.
Owocem jest kulisty, włóknisty, jednonasienny owoc w formie jagody, w kolorze ciemnofioletowym, znany pod nazwą Açai (acai berries). Jagoda ta przypomina owoce winogron, lecz jest mniejsza i zawiera pojedynczą, dużą pestkę oraz bardzo niewiele włóknistego miąższu. Drzewo rodzi owoce dwa razy w roku, w kilku do kilkunastu gronach zawierających kilkaset jagód.
Jagodowy miąższ jest wykorzystywany w tradycyjnej kuchni brazylijskiej. W Amazonii jest nawet często podstawą diety mieszkańców dżungli, stanowiąc wagowo do 40% pożywienia. W położonym na północy stanie Pará miąższ jest podawany z tapioką i solony bądź słodzony cukrem lub miodem. W południowej Brazylii spożywany jest na zimno, najczęściej z granolą.
Miąższ jagód wykorzystuje się również do produkcji lodów i napojów jako dodatek aromatyzujący i koloryzujący.
Soku wyciśnięty z miąższu używany jest też do produkcji napojów alkoholowych. Począwszy od lat dziewięćdziesiątych XX wieku sok i koncentraty zostały dostrzeżone i stały się popularnie na całym świecie, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.


Dobroczynne polifenole


Polifenole spowalniają powstawanie nowych i wiążą istniejące wolne rodniki, które znane są z niepożądanego utleniania różnych związków.

Polifenole mają działanie profilaktycznie i do pewnego stopnia lecznicze, ponieważ przeciwdziałają obecności wolnych rodników, których istnienie może prowadzić do wielu chorób.

Związki polifenolowe znane są również z działania antymiażdżycowego, ponieważ ograniczają powstawanie i zwalniają rozwój stanów zapalnych, działają też antyagregacyjnie (przeciwzlepieniowo) na krwinki oraz zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, chroniąc je w ten sposób przed uszkodzeniami.

Ekstrakty z wyjątkowych jagód i innych specjalnie dobieranych owoców, stanowiące podstawę składu Mistify są obfitym źródłem naturalnych polifenoli.


Antocyjany a wzrok


Na jakość widzenia niebagatelny wpływ mają substancje roślinne zwane antocyjanami. Należą do nich fioletowe, czerwone oraz niebieskie barwniki owoców i warzyw. Najwartościowsze dla naszych oczu są owoce jagód, a zwłaszcza borówka czarna, zawierająca aż 15 rodzajów antocyjanów. Ich działanie to nie tylko powszechnie znane zwalczanie wolnych rodników. Udowodniono, że związki te regenerują występujące w oku enzymy uszkadzane przez wolne rodniki.

Antocyjany uszczelniają również uszkodzone mikronaczynia krwionośne oka i zmniejszają krzepliwość krwi. Dzięki temu poprawia się ukrwienie i odżywienie gałki ocznej. Wszystko to poprawia komfort widzenia zwłaszcza u osób krótkowzrocznych.

Mistify, w skład którego wchodzi borówka czarna, amerykańska, maliny i winogrona Concorde dostarcza wyjątkowo dużo antocyjanów.


Delikatne jagody


Ze względu na swój skład, acai są bardzo delikatne. Nieodpowiednio przechowywane, nie zabezpieczone, już około 12 godzin po zbiorze zaczynają się psuć. Dlatego jeśli chcemy żeby jagody te autentycznie nam pomogły, należy starannie wybierać suplementy je zawierające. Koncentrat (susz) z jagód używany do produkcji suplementów powinien być sporządzony przez możliwie szybką liofilizację owoców, chroniony przed światłem i niekorzystnym działaniem powietrza. Właśnie tak przygotowany preparat z acai  używany do przygotowania Mistify.

Warto też poczytać: Blog informacyjny


Jeśli interesuje Państwa cena Mistify i możliwość zakupu, prosimy zapoznać się z zakładką Zamówienia.

Etykiety: acai, jagoda acai, sklep, cena, synergy.